KÜLTÜR VE SANAT EVİ

2015 yazında Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, yaklaşık 20 yıldır çalışmalarını yürüttüğü Taksim’de yer alan 100 yıllık tarihi yığma binadan deprem riski var denilerek çıkartıldı. Vakıf yöneticileri yasal süreçleri başlatmanın yanı sıra bu durumu sanatçıların, gazetecilerin, çevrecilerin, aydınların katılımıyla protesto etti. Nâzım Hikmet’in müzelik eşyasının korumaya alındığı bu süreçte yer arayışları başladıysa da bu durum çok da uzun sürmedi.  Şişli Belediyesi’nin sanat ve sanatçı dostu Başkanı Hayri İnönü, Vakıf yöneticilerine yapımı 2013 yılında başlayan ancak henüz işlevsiz durumdaki bir binayı kullanım için önerdi.  Şişli’de bulunan binanın bir kültür merkezi olması ve ikinci katının Vakıf tarafından kullanılması için anlaşıldı. Gerekli hukuki süreçlerin ardından çalışmalar başlatıldı.

Vakıf Başkanımız Rutkay Aziz’in önerisi ve Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün de uygun bulmasıyla bu binaya Şişli Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi adı verildi. Büyük bir heyecanla binanın yeni bir işlev kazanması için çalışıldı. Yapının bütününün düzenlenmesini deneyimli sanatçı Metin Deniz üslendi. 

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi’nde 350 kişilik bir tiyatro salonu ile 150 kişilik çok amaçlı salon var. Ayrıca çalışma atölyeleri ile birlikte dans stüdyosu bulunmaktadır. Merkezin son üç katına da sergi salonları işlevi kazandırıldı. Binanın ikinci katı Nâzım Hikmet Katı olarak Vakıf çalışmalarına bırakıldı, ikinci çok amaçlı salonun da bulunduğu son katta ise Abidin Dino Katı bulunmaktadır.

Nâzım Hikmet Katı’nda sergi salonu dışında Vakıf Merkezi’nin bünyesinde müze işlevi gören Nâzım Hikmet Anı Salonu vardır. Özellikle Vakıf Başkan Vekili Tarık Akan’ın ısrarlı isteği ve aktif çabalarıyla yetişkinler ve çocuklar için birer kütüphane de yapıldı. Kütüphane’nin Vakıf demirbaşında kayıtlı tüm eşyası; masalar, koltuklar, kitaplıklar, bilgisayarlar ve teknik donanımı, kitaplarıyla birlikte başta Tarık Akan olmak üzere Vakıf dostları tarafından sağlandı.

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi, Nâzım Hikmet'in doğum günü olan 15 Ocak 2016 Cuma günü açıldı. Açılış töreninde Belediye Başkanı Hayri İnönü’ye, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’ni İstanbul’a kazandırdığı için Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından bir teşekkür plaketi sunuldu.  Tiyatro sanatçısı Altan Erkekli Nâzım şiirleri okudu. Ayrıca Fazıl Say tarafından Vakıf bünyesinde kurulan Nâzım Hikmet Korosu Fazıl Say’ın Nâzım Hikmet Oratoryosu’ndan parçalar seslendirdi.

 

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde tiyatrodan dans gösterilerine, felsefe sohbetlerinden, sergilere ve edebiyat kongrelerine kadar geniş yelpazede çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

İLETİŞİM

Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi

Adres: Halide Edip Adıvar Mh. Darülaceze Cd. No: 9-1/1 Şişli / İstanbul
Telefon: +90 212 221 73 15
Etkinlikler Hakkında Bilgi İçin: +90 212 708 87 37
Resmi Sayfa: https://www.sisli.bel.tr/icerik/nazim-hikmet-kultur-ve-sanat-evi

En Üste